Yeni Nesil Yazar Kasa POS
YENİ NESİL YAZAR KASA POS
Yeni Nesil Yazar Kasa Kanunu
2016 yılından itibaren mükelleflerin IP tabanlı akıllı yazar kasa kullanmaları zorunlu hale gelecek.
Peki siz kullandığınız yazar kasanın yasaya uygunluğunu kontrol ettirdiniz mi?
Cihaz Değiştirme Süresi 90 Gün
Ocak başından itibaren yeni nesil cihaza geçmek zorunda olanların,cihazın faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içinde cihazı vergi dairesine kaydettirmeleri gerekiyor.Yeni nesil cihaz edinmek isteyenlerin bağlı bulunduğu vergi dairesine veya mal müdürlüklerine dilekçeyle başvurma şartı var. Dilekçede açıkça yeni nesil ödeme kaydedici cihaz isteği ve kaç adet istendiği yazılmalı.
Kanun Sizi Kapsıyor mu?
426 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlara ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere 01/01/2016 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları (YÖKC) kullanma mecburiyeti getirildi.
Yani seyyar banka EFT-POS kullanan işletmeler yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda. (Perakende mal satışı ve hizmet ifasında bulunan işletmeler)
Neden Yazar Kasa Pos?
(a) Kanuni yükümlülük
426 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlara ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere 01/01/2016 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları (YÖKC) kullanma mecburiyeti getirildi.
Kayıp ve kaçakların önlenmesi amacıyla tüm ödemelerin “akıllı yazar kasalar” ile kontrol edilmesini kapsayan uygulama ile kredi kartı ile yapılan işlemler maliye tarafından uzaktan denetlenebilecek.
Dünyada bir ilk olan ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında bugüne kadar atılmış en önemli adımlardan biri olarak gösterilen uygulamayla vergi gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
(b) Güvenilirlik
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar için teknik inceleme TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır ve cihazlarda TSE onayı zorunludur. iWE280 bunların yanısıra aşağıda belirtilen tüm testlerden başarıyla geçmiştir:
- Donanım güvenliği testi,
- ÖKC mali yazılım fonksiyonel ve güvenlik testleri,
- Güvenli haberleşme testleri,
- TSE’nin ÖKC ile ilgili olarak belirlemiş olduğu kalite faktör ve değerleriyle ilgili testler
Hugin VX675 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
- Saniyede 18 satır baskı yapan hızlı yazıcısı ile saha ekiplerinin daha hızlı tahsilat yapmasını sağlayarak müşteri memnuniyetini arttırmaya yardımcı olur; daha verimli bir çalışma düzeni yaratır.
- Güçlü entegrasyon kapasitesi sayesinde mevcut sistemlerle birlikte çalışarak merkezi yönetimi kolaylaştırır. Bu sayede kasa önlerinde oluşan uzun kuyrukları ortadan kaldırarak müşteri memnuniyetini yükseltmeye yardımcı olur.
- Tek şarj ile 4 gün standby modunda kalabilir.
- 2 saatte tamamen şarj olur, 400 ‘ü kartlı toplam 500 işlem gerçekleştirir.
- VX675’deki bankacılık ve yazarkasa uygulamaları Verifone tarafından geliştirilmektedir. Gelir İdaresi tarafından yayınlanan tebliğe uygun tek parça olarak tasarlanmıştır. Maliye’nin istediği şartlara uygun üretilmiştir.
- 2000 PLU kapasitesi.
- Taksit ve puan kazandırma özelliğine sahip tüm banka uygulamaları hazırdır.
- 445 gr’dır;Dünya’nın en küçük ve en hafif tasarımıyla kolay taşınma imkanı sağlar, pratiktir.
- Renkli ve kapasitif ekranıyla düşme ve darbelere karşı dayanıklıdır.
- Nakit, manyetik ve akıllı kart dışında temassız kart ile(opsiyonel) ödeme yapılmasına da olanak sağlar.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1) Kimler kullanmak zorundadır?
3100 sayılı kanun yönetmeliğine göre Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmak mecburiyetinde olanlar ( Bakanlıkça muaf tutulanlar hariç)
Vergi ulusal kanununa göre 1. ve 2. sınıf tüccar kapsamına girenler
Perakende mal satışı ve hizmet veren işletmeler
Vergi usul kanununa göre fatura düzenleme zorunluluğu olmayan mükellefer
2) Kaç tür yeni nesil ödeme kaydedici cihaz mevcut?
Basit/Bilgisayar bağlantılı ve EFT-POS özellikli olmak üzere 2 çeşit cihaz vardır.
3) EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kimler, hangi tarih itibariyle kullanmak zorundadır?
3100 sayılı kanuna göre;
- Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS kullananlar,
- Yol kenarı otopark hizmeti veren işletmeler,
- 01.01.2016 tarihi itibari ile yeni nesil cihaz kullanmak zorundadırlar.
4) Basit/Bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kayddedici cihaz kullanıcıları hangi tarih itibariyle kullanmak zorundadır?
01.01.2016 tarihinden itibaren kullanmak zorundadır.
5) Toptan ticaretle uğraşan ancak faaliyetlerinde EFT-POS kullanan bir işletmenin EFT-POS özelliği olan yeni nesil ÖKC alma zorunluluğu var mıdır?
Yasa perakende sektör ve hizmet veren 1. ve 2. sınıf tüccarları** kapsamakta olduğundan yeni nesil ÖKC alma mecburiyeti yoktur.
6) Basit usule tabi bir mükellef ancak faaliyetlerinde seyyar EFT-POS kullanmakta olan bir işletmenin EFT-POS özelliği olan yeni nesil ÖKC alma zorunluluğu var mıdır?
Bu tarz bir işletmenin EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyeti yoktur.
7) Bir otel işletmesi, ancak bünyesinde dışarıdan gelenlere hizmet veren bir restoran barındırıyor yeni nesil ÖKC kullanması mecburi midir?
49 seri numaralı ÖKC cihaz tebliğinde oteller muaf tutulmuştur ancak, bünyesinde bulundurduğu restoranda mobil EFT-POS kullanma ihtiyacı olduğu için yeni nesil ÖKC kullanmak zorundadır.
8) Birden fazla EFT-POS cihazı kullanan bir işletme her bir mobil pos için EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC kullanmak zorunda mıdır?
Bu işletmenin her bir mobil pos cihazı için EFT-POS özellikli yeni nesil ÖKC kullanma zorunluluğu vardır.
9) Bir işletmenin önceki mevzuata göre onaylanmış olan yazarkasasının mali hafızası 01.01.2016 tarihinden sonra dolar ise yazarkasanın hafızasını yeni bir hafıza ile değiştirmesi gerekiyor mu?
01.01.2016 tarihi itbariyle mali hafızalı yazarkasa kullanılmayacağından işletmenin yeni nesil bir ödeme kaydedici cihaz alması gerekmektedir.
** 1.sınıf tüccar: Bilanço esasına göre defter tutanlar. Büyük ve zincir işletmeler bu gruba dahildir.
- sınıf tüccar: İşletme hesabına göre defter tutanlar. Yeni işe başlayan tacirler, genellikle kendi adına çalışan küçük işletmeler bu kapsamdadır.